Zde může být vaše reklama.
Úterý 16.4.
Svátek má Irena
Menu

Botanická zahrada zve na rozkvetlé kosatce

Botanická zahrada zve na rozkvetlé kosatce

22. 05. 2019 - 11:52

Rozkvetlé kosatce mohou od pátku 24. května obdivovat návštěvníci Botanické zahrady a arboreta Mendelovy univerzity v Brně. Výstava IRIS 2019 končí v pondělí 27. května, koná se pravidelně jednou za rok. Sbírka kosatců Botanické zahrady a arboreta byla založena v sedmdesátých letech minulého století. První výstava věnovaná květům kosatců proběhla v roce 1975.

„Původní sbírka prošla v roce 2013 revizí a inovací. V současné době máme 350 kultivarů vysázených na ploše pod alpinkovým skleníkem a na záhonu nad střešními zahradami," uvedla Jana Švancarová, správce sbírek skalniček a trvalek botanické zahrady MENDELU.

Základem sbírky jsou historické kosatce, které dokumentují počátky a vývoj šlechtění. „Prezentujeme i nový sortiment a kosatce, které získaly tzv. Dykesovu medaili, která se celosvětově uděluje od roku 1927  jen jednomu nově vyšlechtěnému kosatci za rok," uvedla Švancarová.

Návštěvnost výstavy kosatců se pohybuje pravidelně okolo 1000 lidí za 4 dny. Cena vstupného je shodná s ceníkem pro vstup do botanické zahrady během roku.

Bližší informace najdete zde. Otevírací doba je od 9.00 do 18.00 hodin.

Další články