Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Hasiči v celé republice měli opravdu bohatého Ježíška

Hasiči v celé republice měli opravdu bohatého Ježíška

foto: HZS ČR

26. 12. 2019 - 09:00

Během 24. prosince vyjeli hasiči celkem k 239 událostem. Jednotlivé činnosti kopírovaly trend posledních let, tedy to, že výjezdy k požárům již tvoří méně než třetinu. Hasiči na Štědrý den likvidovali 46 požárů, při kterých se 7 lidí zranilo. V níže přiložené tabulce je vidět vývoj počtu požárů za poslední roky. Pro srovnání dlouhodobý denní průměr je 305 zásahů denně a 47 požárů.

Nejčastěji vyjížděli hasiči k technickým zásahům, celkem ke 142. Mezi ně patřilo například čerpání vody ze sklepa bytu, čištění propustky od větví v potoce, odstranění stromu přes cestu, otevření bytu, snesení psa ze střechy domu nebo i smutné vytažení utonulé ženy z řeky (Zlínský kraj).

Dále vyjížděli hasiči k 32 dopravním nehodám.

"Podíváme–li se na některé zástupce typicky vánočních požárů, pak kolem půl třetí odpoledne v Mladé Boleslavi, zahořel od svíčky balicí papír a následně i vybavení bytu. Na zásah hasičů to již nebylo, ale na místě vznikla škoda 10 000 korun a tak byl povolán vyšetřovatel příčin požáru," řekla k vánocům u hasičů mluvčí Nicole Studená.


Vánoční stromeček hořel v obci Odolena Voda (Středočeský kraj). K požáru došlo v přízemí rodinného domu, jedna osoba se popálila a jedna nadýchala zplodin hoření a byly ošetřeny zdravotnickou záchrannou službou. Hasiči objekt přirozeně odvětrali, bylo podezření na skrytá ohniska a tak rozebrali část půdní konstrukce, ale žádné ohnisko nenašli. Část obývacího pokoje byla zasažena plamenným hořením a zbytek rodinného domu zplodinami hoření. Škoda byla stanovena na 950 000 korun a příčinou požáru jsou ony nešťastné prskavky na vánočním stromku.

"Další stromeček hasili hasiči ze stanice Pardubice na Štědrý večer v 17.25 hodin na sídlišti Závodu Míru v Pardubicích. Žena v obývacím pokoji byla s dětmi u vánočního stromečku. Vzala prskavku, zapálila ji a v druhé ruce měla zvoneček, kterým zazvonila. Během okamžiku vzplál celý stromeček. Požár se podařilo uhasit ještě před příjezdem hasičů. Ti museli odvětrat silně zakouřené prostory. Škoda byla vyčíslena na 20 tisíc korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši 1 milion korun. Dle slov vyšetřovatele hasičů byla příčinou vzniku požáru neopatrnost uživatelky při manipulaci s otevřeným ohněm. Požár se odehrál v devátém patře domu. Uvnitř bytu byla žena, dvě děti a šest koček," doplnila.

Tři jednotky hasičů vyjížděly na Štědrý večer v 18.03 hodin do Rabštejnské Lhoty (Pardubický kraj), kde v domě došlo k požáru stromečku. Čtyřčlenná rodina měla doma delší dobu stromeček, který byl již proschlý. Stromek byl postavený před komodou a televizí a umístěn byl na koberci. Po zapálení prskavky se stromek okamžitě vzňal. Jak uvedla vyšetřovatelka hasičů, stačila vteřina a plameny zasáhly nejen stromek, ale dvě komody, sedačku i vánoční dárky pod stromečkem. Silný žár poškodil výplně dveří i oken. Muž se nadýchal zplodin hoření a posádka zdravotnické záchranné služby ho převezla do nemocnice. K popáleninám dle slov vyšetřovatelky hasičů nedošlo.

"Adventní věnec zase hořel na stole v bytě v Praze 6. Případ se stal v půl osmé večer v Dejvické ulici a byl rychle zlikvidován," řekla Studená.

Další požáry byly většinou menšího rozsahu na volném prostranství. Hořel například kontejner, křoví, zbytky svíčky na hrobě, reklamní cedule, saze v komíně nebo osobní vozidlo.

Další články