Zde může být vaše reklama.
Sobota 20.4.
Svátek má Marcela
Menu

Vláda zmírnila vybraná protikoronavirová opatření

Vláda zmírnila vybraná protikoronavirová opatření

foto: Vláda.cz

05. 08. 2021 - 12:00

Vláda se k začátku srpna rozhodla zmírnit některá protiepidemická opatření, která přijala v minulých měsících. Začátkem srpna se díky tomu navýšil maximální počet osob na hromadných akcích, v klubech je po dlouhé době dovolené tančit, kapacita bazénů a koupališť je nově neomezená.

Pořadatelé mohou od prvního srpna zpřístupnit sportovní i kulturní akce většímu počtu účastníků i diváků. Ve venkovních prostorách je momentálně kapacita sedm tisíc osob, uvnitř pak tři tisíce. U kulturních a sportovních akcí pořádaných uvnitř se navýšil počet usazených osob nad limit tří tisíc. Za předpokladu, že všichni návštěvníci nad limit jsou plně očkovaní, případně maximálně 180 dnů po prodělání covidu.

Vláda svým rozhodnutím také zmenšila prostor potřebný pro jednoho stojícího diváka ze čtyř na dva metry čtvereční. Nově je v klubech i na dalších akcích možné tančit. A to osobám, které splňují podmínky systému OTN (očkování, test, prodělání nemoci).

"Upozorňujeme, že výsledek negativního testu je osoba povinna mít ne starší než 24 hodin od odběru," stojí v rozhodnutí ministerstva.

Mám radost, že nám situace dovoluje stále zmírňovat protiepidemická opatření. Pozitivní vliv má jednoznačně postupující očkování, díky kterému máme minimum hospitalizací, protože lidé jsou chráněni před těžkým průběhem onemocnění,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

U dětských rekreací, táborů, vzdělávacích a volnočasových aktivit se navyšuje počet účastníků z 1 000 na 2 000 ve venkovních prostorách a následně v těch vnitřních z počtu 500 na 1 000 dětí. „Zatím máme od kolegů hygieniků v regionech dobré zprávy. Dětské akce se zatím obešly bez výraznějšího šíření onemocnění. Jsem ráda, že jsme proto mohli k tomuto kroku přistoupit, a tak umožnit většímu počtu dětí užívat volný čas,“ vysvětlila hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová.

Z deseti na dvacet se navýšil počet osob ve skupinách, které nemusejí splňovat podmínky OTN. Příkladem tak mohou být třeba návštěvy hradů, zámků a zoologických zahrad. Změna platí i pro konání zkoušek na školách, vysokých školách a u akademických obřadů.

U vnitřních prostor zoologických a botanických zahrad, muzeí, galerií, výstavních prostor, hradů, zámků a obdobných historických nebo kulturních objektů, hvězdáren a planetárií a veletrhů a prodejních hospodářských výstav se k současně platnému požadavku 1 osoba na 10 metrů čtverečních nově přidává alternativa v podobě možnosti využít nejvýše 75 procent kapacity. Provozovatel si bude moci vybrat dle uspořádání objektu, co je z hlediska provozu pro něj vhodnější.

Povinná rozestupová vzdálenost v provozovnách a na hromadných akcích mezi zákazníky, účastníky a návštěvníky se mění ze dvou metrů na 1,5 metru. Ministerstvo zdravotnictví občanům zároveň připomíná stále platná hygienická doporučení v podobě dezinfekce místa po každém zákazníkovi a dodržování povinnosti ochrany dýchacích cest všude tam, kde to způsob poskytované služby dovoluje.

Začátkem srpna bylo také zrušeno omezení kapacity obsazenosti bazénů a koupališť, které bylo dosud stanoveno na maximálně 75 procent kapacity areálu. Vstup je ale i nadále podmíněný splněním systému OTN. Vláda také zrušila omezení počtu osob ve skupině sportovců během sportovní přípravy.
 
Od 27. července poskytovatelé mobilních služeb při překročení hranice ČR rozesílají přijíždějícím informativní SMS zprávu s upozorněním o povinnosti vyplnění Příjezdového formuláře. „Cílem je zvýšit informovanost mezi občany, kteří přijíždějí z dovolené, o povinnosti vyplnit Příjezdový formulář. Upozorňuji, že ta se týká i plně očkovaných cestovatelů,“ dodal ministr.

Další články