Česko se připravuje na další ročník akce Ukliďme svět
Už třicet let koordinuje Český svaz ochránců přírody dobrovolníky v České republice během akce…
26. 06. 2019 - 11:09
19. června 2019 se uskutečnilo hodnocení soutěžních vzorků jihomoravských potravinářských soutěží – 10. ročník o prestižní značku Regionální potravina Jihomoravského kraje, kde jsou výrobky zařazeny do devíti kategorií.
Následně jsou ohodnocené výrobky přiřazeny ke dvanácti kategoriím systému soutěže o ocenění „ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2019“, jejíž kategorizace lépe vystihuje specifika skupin potravin, např. nápoje jsou zde ve dvou kategoriích (odděleně alkoholické a nealkoholické), dále tu jsou samostatné kategorie pro výrobky mražené, z ryb, hotové výrobky atd. Tento systém více podporuje zájem i malých a výrazně specifických producentů o soutěž a o jejich prezentaci u spotřebitelů.
Výsledky soutěže ZLATÁ chuť jižní Moravy 2019
Druhým kladem jihomoravského systému tzv. „ZLATÁ Chuť“ je, že všechny ostatní soutěžní výrobky, které splnily kvalitativní a soutěžní kritéria a byly hodnoceny, získávají právo užívat ochrannou (registrovanou) známku „Chuť jižní Moravy 2019“, umisťují se na „druhém místě“. Ve 14. ročníku soutěže „ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2019“, kde jsou výrobky hodnoceny ve dvanácti kategoriích, bylo hodnoceno 193 výrobků od 51 výrobce, kdy vítězný výrobek a výrobce získávají právo označení výrobku a firmy „Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje 2019“, „Potravinářský výrobce Jihomoravského kraje 2019“ a logem (ochrannou známkou) „ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2019“.
Výrobky hodnotily dvě 8členné komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Soutěž „ZLATÁ Chuť jižní Moravy“ je organizována ve spolupráci institucí a pod záštitou jejich představitelů:
- Jihomoravský kraj hejtman JUDr. Bohumil Šimek
- Mendelova univerzita v Brně rektorka prof. Ing. Danuše Nerudová, Ph.D.
- VFU Brno rektor prof. MVDr. Alois Nečas, Ph.D., MBA
- RAK Jm kraje předseda představenstva Ing. Václav Hlaváček, CSc.
Odborná komise navrhuje k ocenění následující výrobky v příslušných kategoriích:
Chléb benešovský - DOPES, s.r.o. Béleše – Martina Harnošová
Ostravská klobása - špejlovaná – Josef Jůza
KRUTĚ DOBRÁ KRŮTA - Řeznictví a uzenářství Štulpovi s.r.o.
Pstruh uzený – S.M.K., a.s.
Mamčina kozí zmrzlina meruňková s rakytníkem – Michala Zdrubecká
Slivovice 2018– Střední Vinařská škola Valtice, příspěvková organizace
Už třicet let koordinuje Český svaz ochránců přírody dobrovolníky v České republice během akce…
Není jednoduché najít vysvětlení proto, proč se právě konec roku stává obdobím, kdy se tradičně…
Už brzy hodiny v českých domácnostech odbijí poslední vteřiny starého a první vteřiny nového roku.…
Faktickým začátkem vánoc není 24. prosinec, ale až den poté, Boží hod. Jde o Den narození Páně.…
Štědrý den připadá na 24. prosince. Podle tradice je dnešní den posledním dnem přípravy na vánoční…
Svůj poslední koncert odehrál František Nedvěd v pátek 9. července na olomouckém Horním náměstí.…