Zde může být vaše reklama.
Neděle 28.4.
Svátek má Vlastislav
Menu

Zlatá chuť jižní Moravy Kraj rozdal prestižní značku regionální potraviny

Kraj rozdal prestižní značku regionální potraviny

26. 06. 2019 - 11:09

19. června 2019 se uskutečnilo hodnocení soutěžních vzorků jihomoravských potravinářských soutěží – 10. ročník o prestižní značku Regionální potravina Jihomoravského kraje, kde jsou výrobky zařazeny do devíti kategorií.

Následně jsou ohodnocené výrobky přiřazeny ke dvanácti kategoriím systému soutěže o ocenění „ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2019“, jejíž kategorizace lépe vystihuje specifika skupin potravin, např. nápoje jsou zde ve dvou kategoriích (odděleně alkoholické a nealkoholické), dále tu jsou samostatné kategorie pro výrobky mražené, z ryb, hotové výrobky atd. Tento systém více podporuje zájem i malých a výrazně specifických producentů o soutěž a o jejich prezentaci u spotřebitelů.

Výsledky soutěže ZLATÁ chuť jižní Moravy 2019

Druhým kladem jihomoravského systému tzv. „ZLATÁ Chuť“ je, že všechny ostatní soutěžní výrobky, které splnily kvalitativní a soutěžní kritéria a byly hodnoceny, získávají právo užívat ochrannou (registrovanou) známku „Chuť jižní Moravy 2019“, umisťují se na „druhém místě“. Ve 14. ročníku soutěže „ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2019“, kde jsou výrobky hodnoceny ve dvanácti kategoriích, bylo hodnoceno 193 výrobků od 51 výrobce, kdy vítězný výrobek a výrobce získávají právo označení výrobku a firmy „Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje 2019“, „Potravinářský výrobce Jihomoravského kraje 2019“ logem (ochrannou známkou) „ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2019“.

Výrobky hodnotily dvě 8členné komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Soutěž „ZLATÁ Chuť jižní Moravy“ je organizována ve spolupráci institucí a pod záštitou jejich představitelů:

- Jihomoravský kraj hejtman JUDr. Bohumil Šimek

- Mendelova univerzita v Brně rektorka prof. Ing. Danuše Nerudová, Ph.D.

- VFU Brno rektor prof. MVDr. Alois Nečas, Ph.D., MBA

- RAK Jm kraje předseda představenstva Ing. Václav Hlaváček, CSc.

Odborná komise navrhuje k ocenění následující výrobky v příslušných kategoriích:

  1. Pekařské výrobky

Chléb benešovský - DOPES, s.r.o. Béleše – Martina Harnošová

  1. Cukrářské výrobky Větrník –Jiří Grygar, Cukrárna Janský
  2. Mléko a mléčné výrobky Ovčí jogurt –Michala Zdrubecká
  3. Maso a masné výrobky tepelně opracované Gothajský salám –Josef Jůza

Ostravská klobása - špejlovaná – Josef Jůza

  1. Maso a masné výrobky – trvanlivé, včetně tepelně neopracovaných masných výrobků Slanináda –Chuť Moravy s.r.o.

KRUTĚ DOBRÁ KRŮTA - Řeznictví a uzenářství Štulpovi s.r.o.

  1. Ryby a rybí výrobky

Pstruh uzený – S.M.K., a.s.

  1. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě Tuřanské kysané zelí ve slaném nálevu –AGRO Brno - Tuřany, a.s.
  2. Mražené výrobky

Mamčina kozí zmrzlina meruňková s rakytníkem – Michala Zdrubecká

  1. Hotové výrobky – ostatní Bramborové lokše s makovo-povidlovou náplní –Pekařství Křižák s.r.o.
  2. Ostatní potravinářské výrobky Svatojánský krém –Chuť Moravy s.r.o.
  3. Nealkoholické nápoje Jablečný mošt Rubín –ZEAS Lysice, a.s.
  4. Alkoholické nápoje (kromě vína)

Slivovice 2018– Střední Vinařská škola Valtice, příspěvková organizace

Další články