Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Konečně na fotbal! Část fanoušků se vrátí na ligové stadiony

Část fanoušků se vrátí na ligové stadiony

foto: Petr Pelíšek

27. 04. 2021 - 17:24

Ligový výbor Ligové fotbalové asociace (LFA) na svém zasedání projednal poslední detaily nového rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví, které stanovilo závazné podmínky pro konání mistrovských utkání. Na základě těchto nových pravidel budou kluby moct v následujících ligových zápasech na své stadiony pustit osoby z řad dlouhodobých partnerů klubu, mezi které lze řadit i klubové permanentkáře, a to v počtu necelých 10% kapacity stadionu. Informoval o tom web LFA. Vzhledek k vládnímu zákazu nesměli lidé do ochozů od začátku října, tedy sedm měsíců.

Od začátku listopadu minulého roku, kdy byly profesionální soutěže restartovány měly fanoušci vstup za svou zábavou zakázaný. O měsíc později došlo alespoň k možnosti pozvat na utkání omezený počet dlouhodobých partnerů. Nyní dochází k významnému momentu a pro závěrečná kola povoluje Ministerstvo zdravotnictví na ligových stadionech účast osob do 10 % z celkové kapacity příslušných stadionů. „Několikrát v minulosti jsme deklarovali, že návrat fanoušků na stadiony je pro nás největší prioritou. Ligová fotbalová asociace byla a je neustále ve velmi úzkém kontaktu s Ministerstvem zdravotnictví. Naše snažení nyní dospělo k pozitivnímu výsledku a v rámci pilotní studie dojde k alespoň částečné účasti diváků na tribunách. Jsem rád, že nás Ministerstvo zdravotnictví vyslyšelo a LFA udělá společně s kluby maximum, aby prostředí stadionů bylo co nejbezpečnější,“ řekl Dušan Svoboda, předseda Ligového výboru Ligové fotbalové asociace, která po jednání Ligového výboru informovala kluby o detailních podmínkách, které budou muset být dodrženy.

Do celkového počtu osob na tribunách omezeného hodnotou 10 % z celkové kapacity každého stadionu, se kromě diváků budou počítat i členové pořadatelské služby, zástupci médií a další osoby zajišťující organizaci utkání. „Věřím, že pro závěrečnou fázi sezóny půjde o příjemné zpestření v obou profesionálních soutěžích a že fanoušci budou ochotni za cenu dlouho vytouženého návratu na fotbal akceptovat i několik nutných podmínek, jako je povinné testování, respirátory nebo rozestupy,“ doplnil Svoboda.

Každá osoba na stadionu včetně fanoušků musí po celou dobu používat respirátor nebo obdobný ochranný prostředek úst a nosu. Současně se musí prokázat negativním výsledkem PCR či antigenního testu (ne starším než 48 hodin), potvrzením o prodělaném onemocnění COVID-19 v posledních 90 dnech nebo certifikátem o dokončeném očkování. Klub musí kromě dalších povinností především zajistit rozsazení příznivců s bezpečnými rozestupy vždy ob jednu řadu tak, aby že mezi jednotlivými usazenými osobami byl rozestup minimálně jednoho sedadla.

Další články