Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Brněnský dvojboj Volejbalistky UP porazily Královo Pole, Šternberk zase Šelmy

Volejbalistky UP porazily Královo Pole, Šternberk zase Šelmy

foto: Petr Pelíšek

04. 01. 2020 - 23:30

Shodně s protivníky z Brna se v 17. kole extraligy utkaly volejbalistky VK UP Olomouc i Sokola Šternberk. Univerzita Palackého zajížděla do Králova Pole a tradičnímu soupeři nedala šanci hladkým vítězstvím 3:0. Šternberk hostil lídra tabulky VK Brno a po výhrách nad Olympem a Prostějovem završil hattrick senzací tou největší - vítězstvím 3:1.

Olomoučanky si v Brně hned na začátku prvního setu vytvořily sedmibodový náskok (1:8), a Královo Pole se na ně už pak po celý zbytek sady marně dotahovalo. Do koncovky tak hostující hráčky vstupovaly za stavu 21:11 ve svůj prospěch a pohodlně si dokráčely pro výhru 25:14.

V následující sadě sice držely domácí volejbalistky se spoluhráčkami v úvodu krok (8:6), pak ale začala znovu úřadovat univerzita a skóre otočila pro sebe až na 11:16. Na srovnání pak byl domácí tým už krátký, a tak favorit zvítězil za 22 minut i ve druhém dějství, tentokrát poměrem 25:16.

Třetí set byl tahanicí o každý míč do stavu 8:8, Olomouci se poté ale povedlo připsat čtyři body v řadě a dostat se tak do vedení 12:8. Svěřenkyním Matúše Kalného se skóre zvrátit nedařilo, a tak měly hostující hráčky v závěru sady hned šestibodový náskok (16:22). V koncovce proměnily vysokoškolačky hned první nabídnutý mečbol - 17:25.

„Potřebovali jsme se dostat do herní pohody, protože před Vánoci se nám úplně nedařilo, takže jsme rádi za to, jak jsme dnes zápas odehráli. Hráli jsme trpělivě a čekali na soupeřovy chyby, které přišly,“ hodnotil kouč vítězného celku Petr Zapletal.

„Dnes byla kvalita jednoznačně na straně soupeře. My jsme měli pár pasáží, ve kterých jsme se mohli chytnout, ale nepovedlo se to. Chybí nám hráčky v útoku a s tím se těžko vyhrává,” uznal za Brňanky Matúš Kalný.

Základní část extraligy zakončí Olomoučanky v sobotu 11. ledna od 16 hodin domácím zápasem proti Přerovu. Ještě předtím ale budou bojovat ve čtvrtek 9. ledna od pěti odpoledne ve Šternberku o postup do Final Four Českého poháru; úvodní duel skončil v Olomouci těsnou výhrou univerzity 3:2.

VK Královo Pole - VK UP Olomouc 0:3 (-14, -16, -17)

Rozhodčí: Ištvanech, Kubinec. Čas: 64 minut. Diváků: 150.
Královo Pole: Šloufová, Carpentierová, Kvapilová, Pavlíková, Bukovská, Podhrázká, libero Digrinová. Střídaly: Judlová, Pokorná, Kuníková, Grabovská.
Olomouc: Hodanová, Trnková, Orvošová, Michalíková, Strušková, Dudová, libero Stavinohová.

První dva body šternberského duelu sice patřily domácím, od stavu 4:2 však Brno při servisu Diatkové uhrálo pět výměn v řadě (4:8) a vedení již nepustilo. Závěr prakticky znovu odpodávala Diatková (12:17, 12:22) a favorit nakonec povolil Sokolu jen patnáct výměn.

Jenže ve druhém dějství po vyrovnaném začátku jako první zavelely do útoku Šternberanky (14:11) a náskok dvou až čtyř bodů nečekaně udržely až do konečného stavu 25:21 a vyrovnání.
Jak důležitý moment pro psychiku soupeřů to byl, se ukázalo ve třetí části. Domácí celek rázem vyhrával 13:8, nechal sice hosty snížit až na dva body, jenže od stavu 17:15 Brňanky nejprve „spáchaly“ špatné postavení a poté přešláply při útoku. Sokol se nečekané příležitosti chopil dokonale a výborně hrající Schandlová sadu dopodávala - 20:16, 25:16.

Hanačky měly jistý bod, ale chtěly víc. Brno sice zpočátku nesouhlasilo (0:3), vzápětí bylo ovšem vyrovnáno (5:5) a nastalo drama. Oba týmy si vyměňovaly těžké salvy (14:10, 14:14, 18:14), tu rozhodující si ale favorit uštědřil sám. Po bodu pro Šternberk na 21:17 protestovali hosté tak vehementně, až si vysloužili dva bodové karetní tresty a ze skóre 23:17 už se nedostali. Osmý tým tabulky přejel lídra 3:1 a postaral se o jedno z největších překvapení aktuální sezony.

„Naprosto zasloužené vítězství domácích. My ještě asi žijeme ve vánoční atmosféře, hráli jsme bez zápalu a bojovnosti. Jednoznačně klíčový byl druhý set, v němž nám spadlo na naši stranu úplně všechno, najednou jsme byli pod tlakem a už jsme se z něj nevymanili,“ konstatoval kormidelník „Šelem“ Ondřej Boula.

„Chválím výkon celého týmu, který šel usilovně za svým a plnil taktické pokyny. Děkuji všem divákům za skvělé fandění a přeji jim všechno nejlepší do nového roku,“ udržel pozitivní tón trenér Sokola Jan Drešl.

V posledním kole dlouhodobé části extraligy zajíždějí Šternberanky v sobotu 11. ledna do Ostravy. Hrát se bude od 17 hodin. Ještě předtím ale Sokol může prodloužit šňůru úspěchů v soubojích s favority, a to v domácí odvetě čtvrtfinále Českého poháru proti Univerzitě Palackého. Výsledek 3:2 z prvního duelu dává šternberskému celku reálnou šanci na další volejbalový šok.

TJ Sokol Šternberk - VK Brno 3:1 (-15, 21, 16, 21)

Rozhodčí: Hladišová, Poláček. Čas: 103 minut. Diváků: 110.
Šternberk: Šmídová, Schandlová, Kneiflová, Karabinovičová, Sifferlenová, Kofieová, libero Zilbermanová. Střídala: Mazurová.
Brno: Nováková, Mikysková, Svobodníková, Diatková, Sklenářová, Wolowiczová, libero: Chlumská. Střídaly: Benediktová, Akeová, E. Beránková, M. Beránková.

Další články